MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wpływ jajek na zwiększenie cholesterolu we krwi budzi wiele...
fot. peteers/123RF

Cierpisz na miażdżycę lub jesteś po zawale serca? Tych produktów lepiej unikaj. Mogą zwiększyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Smażone jajka

Wpływ jajek na zwiększenie cholesterolu we krwi budzi wiele kontrowersji. Najnowsze badania wykazały, że wpływ jajek na poziom cholesterolu we krwi jest niewielki. Jednak w Polskiej kuchni jajka często spożywane są w towarzystwie smażonego boczku lub kiełbasy, które w znaczący sposób wpływają na podwyższenie cholesterolu we krwi.

U osób chorujących na miażdżycę, cukrzycę lub hiperlipidemię nie zaleca się spożywania więcej niż jednego jajka dziennie. Należy pamiętać, że potrawy mączne, takie jak naleśniki, również często mają w swoim składzie jajko.

Zobacz również

Zmiany w Trzebieży: brak pomostu, szersza plaża i nowy ośrodek wypoczynkowy

Zmiany w Trzebieży: brak pomostu, szersza plaża i nowy ośrodek wypoczynkowy

Kraksa na "siódemce". Samochód uderzył w bariery

Kraksa na "siódemce". Samochód uderzył w bariery

Polecamy

Otwarte Mistrzostwa Warmii i Mazur – ogólnopolski, amatorski turniej tenisowy w Bartą

Otwarte Mistrzostwa Warmii i Mazur – ogólnopolski, amatorski turniej tenisowy w Bartą

Dwa młode łosie błąkały się przy jezdni

Dwa młode łosie błąkały się przy jezdni

Kradł słupki ogrodzeniowe z lasu, by wybudować teściowi werandę

Kradł słupki ogrodzeniowe z lasu, by wybudować teściowi werandę