MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Portulaka...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Portulaka

Portulaka jest warzywem, które doskonale zastąpi szpinak. Jej mięsiste listki nasycone są cytrynowo-orzechowym aromatem.

Właściwości
Portulaka to warzywo bogate w ka­roten i witaminy grupy B a także składniki mineralne. Znajdziemy w niej przede wszystkim wapń, fosfor i żelazo. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów i kwasów omega 3. Znana jest z właściwości oczyszczających krew i usprawniających funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga także trawienie.

Wykorzystanie w kuchni
Zarówno liście, jak i łodyżki portulaki są w pełni jadalne. Liście można przyrządzić jak szpinak, a mięsiste łodygi zaś - jak szparagi. Portulaka, dzięki lekko kwaskowatemu posmakowi, sprawdzi się w sałatkach. Jej naturalnie słony smak sprawia, że nie musimy używać soli.

Zobacz również

Jastrzębianin handlował fikcyjnymi biletami na mecze, koncerty. Oszukał sporo osób

NOWE
Jastrzębianin handlował fikcyjnymi biletami na mecze, koncerty. Oszukał sporo osób

Pani Krystyna Wróbel świętowała jubileusz 90. urodzin. Wszystkiego najlepszego!

Pani Krystyna Wróbel świętowała jubileusz 90. urodzin. Wszystkiego najlepszego!

Polecamy

Uczcili pamięć poległego w obronie granicy, sierżanta Mateusza Sitka

Uczcili pamięć poległego w obronie granicy, sierżanta Mateusza Sitka

Półkolonie Sportowe Lato 2024 [WIDEO]

Półkolonie Sportowe Lato 2024 [WIDEO]

Wydarzenie Perspektywy Women in Tech Summit 2024 zainaugurowane przez Barbarę Nowacką

Wydarzenie Perspektywy Women in Tech Summit 2024 zainaugurowane przez Barbarę Nowacką