MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Listeria monocytogenes jest bakterią, która występuje...
fot. pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Listeria monocytogenes (listerioza)

Listeria monocytogenes jest bakterią, która występuje powszechnie w środowisku naturalnym. Może ona bytować w surowych warzywach i owocach, niepasteryzowanych produktach mlecznych, w mięsie (zarówno surowym, jak i gotowanym) oraz w surowych rybach. Zakażenie listerią monocytogenes skutkuje listeriozą – chorobą, która może pojawić się nawet trzy miesiące po spożyciu skażonej żywności. Objawia się ona: wymiotami, biegunką i nieznacznie podwyższoną temperaturą ciała. Niekiedy listeriozie może towarzyszyć zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. Dodatkowo w przypadku zakażenia u dzieci może wystąpić posocznica (sepsa), która jest stanem bezpośrednio zagrażającym życiu. Leczenie listeriozy polega na przyjmowaniu antybiotyków.

Zobacz również

Pożar w domu przy ul. Niskiej w Tomaszowie. Nie żyje kobieta

Pożar w domu przy ul. Niskiej w Tomaszowie. Nie żyje kobieta

Jubileusz 105-lecia Ochotniczej Straży Pożarnej w Zagórzycach. Co zaplanowano?

Jubileusz 105-lecia Ochotniczej Straży Pożarnej w Zagórzycach. Co zaplanowano?

Polecamy

Policjanci pomogli ratować wilka potrąconego na S7

Policjanci pomogli ratować wilka potrąconego na S7

Piłkarskie Orły: Czwartoligowcy znów najlepsi na Warmii i Mazurach!

Piłkarskie Orły: Czwartoligowcy znów najlepsi na Warmii i Mazurach!

Jura Krakowsko-Częstochowska to prawdziwy raj dla miłośników przyrody i historii

Jura Krakowsko-Częstochowska to prawdziwy raj dla miłośników przyrody i historii